Vespa viert 75 jaar scooters bouwen

De 19 miljoenste Vespa-eenheid was een jubileumeditie GTS 300. (Piaggio Group /)

Vespa vierde eerder dit jaar zijn 75-jarig jubileum en viert ook de 19 miljoen geproduceerde scooters met een speciale 75e serie die limited-edition versies van de Primavera en GTS omvat. De werkelijke 19 miljoenste eenheid was een GTS 300 die werd geproduceerd in de Pontedera-fabriek van het merk, waar het hele verhaal begon in 1946.

Vespa gebruikt een speciale Giallo 75th-kleurencombinatie op zijn lijn van machines uit de 75ste-serie, die inspiratie voor de kleur haalt uit de designesthetiek die populair was in de jaren 40. In totaal zullen er in 2021 vijf jubileumedities beschikbaar zijn: 50cc, 125cc en 150cc Primaveras, samen met 125cc- en 300cc-edities van de GTS.

Het merk dat wereldwijd synoniem is geworden met scooters.

Het merk dat wereldwijd synoniem is geworden met scooters. (Piaggio Groep /)

Rijders in de Verenigde Staten kunnen kiezen uit de Primavera S 50 ($ 4.499), de Primavera S 150cc ($ 5.849) of de GTS Super Tech 300 ($ 7.949) met eenheden die in mei aankomen.

Het merk heeft zichzelf gevestigd als het paradigma van scooters over de hele wereld en zijn ontwerpen zijn voor talloze individuen synoniem geworden met het woord ‘scooter’. Het bedrijf begon net na de Tweede Wereldoorlog met een patent voor “een motorfiets met een rationeel elementair en organisch complex gecombineerd met frame en spatborden en een motorkap die alle mechanische onderdelen bedekt”. Twee jaar later debuteerde de Vespa 125cc en in 1949 waren er genoeg Vespa-enthousiastelingen om de eerste Unione Italiana Vespa Riders-conventie te houden met 30 verschillende clubs.

De jubileumedities Primavera en GTS worden ter gelegenheid van de gelegenheid geleverd met een speciale badge.

De jubileumedities Primavera en GTS worden ter gelegenheid van de gelegenheid geleverd met een speciale badge. (Piaggio Groep /)

In de daaropvolgende jaren kreeg Vespa voet aan de grond in de populaire cultuur van het midden van de 20e eeuw dankzij films als Romeinse feestdag en steeds grotere beschikbaarheid in heel Europa en daarbuiten.

Vespa heeft deelgenomen aan de rally Parijs-Dakar, heeft zijn scooters met succes de reis zien maken van Rome naar Saigon en Alaska naar Tierra del Fuego; het heeft snelheidsrecords voor scooters neergezet en de technologie van scooters steeds weer vooruitgeschoven.

Vespa ontwikkelde een speciale kleurstelling om de esthetiek te eren die populair was in de jaren 40.

Vespa ontwikkelde een speciale kleurstelling om de esthetiek te eren die populair was in de jaren 40. (Piaggio Groep /)

De afgelopen jaren waren ook een enorme vlucht voor Vespa, met alleen al in de afgelopen 10 jaar bijna 2 miljoen van de in totaal 19 miljoen exemplaren geproduceerd.

En met zijn stap op de elektrische markt met de Vespa Elettrica, lijkt het Italiaanse merk klaar om tot ver in de toekomst door te gaan.

Credit : Source link

r1-agostini.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart